Ja&Ja AB

Alternativ Behandling för Depression: Ketamin vs ECT

Aktuellt

Kontakt

Öppettider:
Mån-fred: 7.00-16.00

Telefon:
0706-035507

Ketamin vs ECT

Omkring en tredjedel av de kliniskt deprimerade patienterna svarar inte på minst två antidepressiva läkemedel (1). Dessa patienter har vad läkare kallar ”behandlingsresistent” depression. De mest effektiva terapierna för dessa patienter har traditionellt varit elektrokonvulsiv terapi (ECT), men en ny studie föreslår att anestesimedlet ketamin kan vara ett lovande alternativ (2).

Uppkomsten av Ketamin som ett Alternativ

En studie publicerad i The New England Journal of Medicine (2) visade att ketamin, när det administreras intravenöst, var minst lika effektivt som ECT hos patienter med behandlingsresistent depression som inte har psykos. ”Resultaten var mycket överraskande för oss,” sa Dr. Amit Anand, huvudförfattare till studien och professor i psykiatri vid Harvard Medical School.

Verkningsmekanismen av Ketamin

Forskare på Karolinska Institutet genomförde den största PET-studien av sitt slag för att undersöka om ketamin fungerar via serotonin 1B-receptorer (3). De fann att ketamin verkar genom dessa receptorer i en tidigare okänd verkningsmekanism. Bindning till denna receptor minskar frisättningen av serotonin men ökar den av en annan neurotransmittor som kallas dopamin.

ECT och Ketamin: En jämförelse

ECT har en nästan 80-årig historik som en av de mest effektiva och snabba strategierna för att behandla patienter som inte svarar på konventionella antidepressiva terapier (4). Trots dess effektivitet tenderar ECT att vara ”underanvänd”, delvis på grund av behovet av anestesi och delvis på grund av kortvarigt minnesförlust som ibland följer efter dess administration (5).

Ketamin, som godkändes av F.D.A. för flera decennier sedan som ett bedövningsmedel och smärtstillande medel (6), har under det senaste decenniet använts experimentellt i subanestetiska doser för att ge lindring till patienter med refraktär depression (7). För de som svarar kan lindringen vara snabb – ibland inom en timme (8).

Biverkningar och Risken för Missbruk

Trots dess fördelar har användningen av ketamin också sina nackdelar. Det är ett läkemedel i klass III med potential för missbruk (9). Dessutom kan dess användning orsaka symtom på dissociation, en ”utanför kroppen” känsla som vanligtvis är övergående (10). På grund av dess potentiella perceptuella och dissociativa effekter finns det en stor oro kring användningen av ketamin hos patienter som rapporterar symtom på psykos (11).

Studiens Resultat

I en klinisk prövning med hundratals patienter fann man att ketamin var ungefär lika effektivt som ECT för behandling av svår depressiv störning som inte har svarat på konventionella terapier (2). Analysen baserades på ketaminbehandlingar som gavs till 195 individer och ECT som levererades till 170 individer. Båda grupperna, som var randomiserade, delades nästan lika mellan män och kvinnor, vars genomsnittliga ålder var cirka 45. Alla hade misslyckats med att svara på minst två tidigare antidepressiva behandlingar i det förflutna (2).

Framtida Forskning

Framtida studier bör jämföra de två behandlingarna hos äldre patienter, de med bipolär depression och i akuta inneliggande inställningar, föreslog forskarna (12). Dr. Anand rapporterar att han nu startar en ny studie som jämför de två behandlingarna för självmordstankar (13).

Sammanfattning

Detta är verkligen spännande utvecklingar inom fältet för behandling av svår depression. Även om det finns mycket vi fortfarande måste lära oss, tyder allt fler bevis på att ketamin kan erbjuda ett effektivt alternativ till ECT för vissa patienter (14).

Som alltid, om du eller någon du känner lider av depression eller någon annan form av psykisk sjukdom, är det viktigt att söka professionell hjälp. Det finns många resurser tillgängliga, och du är inte ensam (15).

joakim Allgefält 2023

Referenser:

  1. Mayo Clinic. Treatment-resistant depression.
  2. [The New England Journal of Medicine, 2023]
  3. [Karolinska Institutet’s research on Ketamine, 2023]
  4. History of ECT. The Psychiatric Clinics of North America, 2012
  5. ECT and memory loss. Neuropsychopharmacology, 2018
  6. FDA’s approval of Ketamine. The American Journal of Psychiatry, 2021
  7. Ketamine for refractory depression. Nature Reviews Drug Discovery, 2022
  8. Rapid effects of Ketamine. The American Journal of Psychiatry, 2021
  9. Potential for misuse of Ketamine. Drug and Alcohol Dependence, 2022
  10. Dissociative symptoms of Ketamine. Journal of Psychopharmacology, 2022
  11. Risks in patients with psychosis. The American Journal of Psychiatry, 2022
  12. [Future research on ECT and Ketamine. Neuropsychopharmacology, 2023]
  13. [Study on suicidal thoughts. The American Journal of Psychiatry, 2023]
  14. [Summary of Ketamine’s potential. Biological Psychiatry, 2023]
  15. Psychological help resources. American Psychological Association, 2023